ریاضی یا تجربی ؟؟

ریاضی یا تجربی  ؟ آینده کاری رشته ریاضی بهتر است یا تجربی ؟ سوالی که شاید ذهن 50 درصد از دانش آموزان دبیرستانی درگیر آن باشد. از نظر شما واقعا رشته ی تجربی بهتر است یا رشته ی ریاضی ؟

اگر شما هم بر سر دوراهی انتخاب رشته های  ریاضی فیزیک  یا تجربی هستید و به دنبال یافتن بهترین مسیر برای زندگی خود می باشید پیشنهاد می کنیم این مقاله را مورد مطالعه قرار دهید تا بسیاری از جوانب این انتخاب برایتان شفاف سازی گردد.

معمولا دانش آموزان هنگام انتخاب رشته بیشترین استرس را خواهند داشت و تمام مدت به این می اندیشند که کدام رشته را برای ادامه تحصیل در دبیرستان و دانشگاه انتخاب کنند،در این مقاله قصد داریم دانش آموزان را برای انتخابی هدفمند آماده سازیم . در این برهه از زمان دانش آموزان در حال انتخاب راهی هستند که آیندشان در گروی آن است پس داشتن استرس و دغدغه برای این انتخاب امری طبیعی است زیرا دانش آموز در این مرحله از زندگی باید مسیر آینده ی خود را انتخاب نماید، پشیمانی از انتخاب یا داشتن انتخابی نادرست منجر به هدر رفتن عمر دانش آموز و عقب افتادن از رسیدن به هدف است . در این برهه از زندگی دانش آموزان با انتخاب رشته ی دبیرستانی خود در واقع شغل آینده ی خود را انتخاب می نمایند پس باید در این انتخاب بزرگ تمام دقت خود را به خرج داده تا بتوانند انتخابی هدفمن داشته باشند و برای رسیدن به موفقیت گام بردارند به همین جهت مهراول به عنوان بهترین دبیرستان در استان البرز قصد دارد با این مقاله دانش اموزان را برای بهترین انتخاب هدایت نماید و با معرفی فاکتورهایی به خصوص او را به سمت هدف خود هدایت کند.

پاسخ سوالات فوق اصلا آسان نیست برای اینکه دانش آموز بتواند انتخاب درستی داشته باشد که در آینده از آن پشیمان نشود باید بسیاری از فاکتورها را مورد بررسی قرار دهد . در ابتدای این بحث به ویژگی هر یک از این دو رشته ی دبیرستانی می پردازیم تا خصوصیت های آن به وضوح برای شما عزیزان مشخص گردد.

ریاضی یا تجربی

ویژگی رشته های رشته ریاضی و تجربی

همانطور که مستحضر هستید هر کدام از رشته های ریاضی و تجربی ویژگی های به خصوصی دارند که شامل دروس تخصصی متفاوت ، آینده شغلی متفاوت و… می باشد از آن گذشته هر یک از این رشته های دبیرستانی روحیات متفاوتی می طلبد تمام این ویژگی ها که به تفکیک مختص به رشته های ریاضی و تجربی است را به صورت مجزا مورد بررسی قرار می دهیم تا انتخاب برایتان آسان تر شود.

دروس تخصصی :

در مورد رشته ی ریاضی فیزیک همانطور که از نامش مشخص است این رشته ی تحصیلی شامل دروس تخصصی ریاضی و فیزیک است البته مهم ترین دروس این رشته ریاضی و فیزیک است اما اگر بخواهیم تمامی دروس تخصصی این رشته را معرفی نماییم می توانیم به ریاضیات، فیزیک، آمار و احتمالات، هندسه، حسابان، گسسته و شیمی اشاره نماییم . قاعدتا رشته ی ریاضی فیزیک شخصی را می طلبد که ذهنی آماده برای تجزیه و تحلیل و فرمول های ریاضی داشته باشد و اگر شخصی در زمینه ی ریاضیات و محاسبات آن ضعف داشته باشد به هیچ عنوان نباید در این رشته ورود پیدا کند .

در مورد رشته ی تجربی قضیه کمی متفاوت تر است در رشته ی تجربی اصلی ترین دروس زیست و شیمی است ولی اگر بخواهیم در دروس تخصصی این رشته نیز همانند رشته ی ریاضی فیزیک ریز شویم می توانیم به زیست شناسی، زمین شناسی، شیمی، فیزیک  و ریاضیات اشاره نماییم، اگر بخواهیم در مورد رشته ی تجربی صحبت کنیم باید بگوییم این رشته نیازمند ذهنی قدرتمند برای تجزیه و تحلیل ریاضیات و تحلیل و به خاطر سپردن مطالب زیست و زمین شناسی می طلبد.

دروس عمومی هر دو رشته ریاضی و تجربی یکسان است و از این لحاظ با یکدیگر تفاوتی ندارند .

شرایط ورود :

معمولا معدل دانش آموزانی که قصد ورود به رشته های ریاضی و تجربی دارند باید به حد نصاب خاصی برسد تا بتوانند در رشته دلخواه وارد شده و  به تحصیل بپردازند حداقل معدل برای ورود به رشته ی ریاضی فیزیک 14 و برای رشته ی علوم تجربی نیز حداقل معدل لازم برای ورود نیز همانند رشته ی ریاضی فیزیک 14 می باشد .

رشته های دانشگاهی :

بیشترین رشته های دانشگاهی برای آینده ی رشته ی ریاضی فیزیک رشته های مهندسی است و 80 درصد دانش آموزانی که وارد رشته ی ریاضی شده و در آن به تحصیل می پردازند یکی از رشته های مهندسی را برای تحصیل در دانشگاه در ذهن دارند و در مقابل رشته ی تجربی با پزشکی و رشته های پیراپزشکی شناخته شده است که به همین دلیل اکثر دانش آموزان با هدف پزشکی وارد این رشته می شوند.

در قسمت فوق به برخی از ویژگی های رشته های ریاضی فیزیک و تجربی اشاره شد که فقط شناخت اندکی از این دو رشته به دانش آموزان می دهد در ادامه ی این مقاله به بررسی بیشتر در این مورد می پردازیم.

استعداد :

البته باتوجه به اینکه ما همواره در تمامی مقالات و بلاگ های سایت به این موضوع اشاره کردیم که برای ورود به هر رشته و حرفه ای تلاش و پشتکار نسبت به استعداد برتری بیشتری دارد اما بالاخره استعداد نیز یکی از فاکتور های موفقیت است که حتی اگر درصد اندکی در موفقیت فرد داشته باشد باز هم به عنوان یکی از عوامل دخیل در موفقیت از آن یاد می شود .

معمولا افرادی که استعداد بیشتری در زمینه ی حساب و کتاب و استفاده از فرمول های مختلف دارند راحت از سایر افراد می توانند در رشته ی ریاضی فیزیک به تحصیل بپردازند همانطور که در قسمت فوق نیز به این موضوع اشاره شد افرادی که وارد رشته ی ریاضی فیزیک می شوند باید ذهنی قدرتمند در تجزیه و تحلیل مسائل مختلف و حل مسائل با استفاده از فرمول های مشخص را داشته باشند اما دانش آموزان عزیز این نکته را همواره به خاطر داشته باشید که استعداد شما در تجزیه و تحلیل مسائل تنها رکن موفقیتتان در این رشته نیست بلکه بالعکس شما اگر ذهنی قدرتمند در این زمینه داشته باشید اما تمرین و پشتکارتان کم باشد به هیچ عنوان به موفقیت و هدف دلخواهتان دست نخواهید یافت ولی اگر شما شخصی باشید که هیچگونه استعدادی در زمینه ی رشته ی ریاضی فیزیک ندارید اما تلاش بسیاری در حل مسائل مختلف از خود نشان می دهید و تمرین و ممارست در این مسیر از خود نشان می دهید قطعا در این مسیر به موفقیت درست خواهید یافت.

در مورد رشته ی تجربی نیز افرادی که استعداد بسیاری در بخاطر سپردن مطالب و ارتباط برقرار کردن بین مطالب دارند نیز شانس موفقیت دارند اما این مورد نیز همانند رشته ی تجربی اگر دانش آموزی ذهنی قدرتمند در یادگیری و به خاطر سپردن مطالب داشته باشد و بتواند بین مطالب مختلف ارتباط برقرار نماید اما تلاش و تمرین نداشته باشد به هیچ عنوان نخواهد توانست به هدف دلخواهش دست یابد در مقابل اگر هیچ استعدادی در به خاطر سپردن و ارتباط برقرار کردن بین مطالب نداشته باشد اما در تمام طول مسیر تمرینات و تکرار مستمر را سرلوحه کارش قرار دهد قطعا به هدفش دست خواهد یافت.

بازارکار این دو رشته

معمولا دانش آموزان تمام سال هایی که مشغول به تحصیل هستند آینده ی شغلی خاصی را در سر می پرورانند و تنها برای رسیدن به آن است که تلاش می کنند زیرا در تمام دوازده سال تحصیل خود تنها به دنبال شغلی ایده آل بودند و برای رسیدن به آن تلاش می کردند ، زندگی آینده ی جوانان در گروی شغل انتخابی آنها است و برای داشتن شغلی ایده آل باید در این مرحله از زندگی خود انتخابی صحیح داشته باشند .

معمولا دانش آموزانی که همواره در فکر رسیدن به رشته های مهندسی هستند و رویای مهندس شدن را در سر می پرورانند وارد رشته ی ریاضی فیزیک می شوند درواقع برای اینکه دانش آموزان بتوانند به هر کدام از رشته های مهندسی که مد نظر دارند وارد شوند باید در رشته ی ریاضی فیزیک تحصیل کنند و این اولین گام آنها برای نزدیک شدن به اهدافشان است پس از ورود به این رشته دانش اموزان به صورت تخصصی تر و هدفمند تر به تحصیل می پردازند، این انتخاب رشته تاثیر مثبتی در آینده ی کاری دانش آموزان دارد زیرا تا حد بسیاری آنها را با سختی رشته های پیش رو و سختی های شغل آینده آشنا می سازد و همین امر باعث برداشتن گام هایی استوار در جهت دستیابی به اهداف خواهد شد . معمولا برخی از اسامی رشته های دانشگاهی در ذهن دانش آموزان نقش می بندد که از آنها به عنوان اهدافشان یاد می کنند معمولا دانش آموزانی که وارد رشته ی ریاضی فیزیک می شوند به دنبال دستیابی به رشته های مهندسی عمران ، مهندسی برق ، مهندسی صنایع و… می باشند .اگر شما نیز در گروه دانش آموزانی هستید که همه روزه رویای این رشته ها را در سر می پرورانید به شما پیشنهاد می کنیم که در انتخاب رشته ی دبیرستان رشته ی ریاضی فیزیک را برگزینید و برای رسیدن به اهدافتان تلاش کنید.

اما آیا تمامی دانش آموزانی که در دوران دبیرستان رشته ی ریاضی فیزیک را بر می گزینند می توانند در کنکور به رشته ی دلخواه دست یابند ؟ آیا دانش آموزان این گروه می توانند به شغل مورد نظر دست یابند ؟ در پاسخ به این پرسش ها باید بگوییم دانش آموزان عزیز تمام آینده ی شما در گروی تلاش و پشتکارتان است البته نه تنها در این مورد بلکه در تمام مراحل زندگی اگر انسان اراده ی انجام کاری را داشته باشد و تمام تلاش خود را برای دستیابی آن انجام دهد قطعا به موفقیت دست می یابد در مورد بازارکاری رشته ی مورد نظر نیز به همین شکل است اگر شما فردی ساعی باشید و برای خود بهترین برنامه ریزی را انجام دهید و با گام هایی استوار قدم در این راه بگذارید قطعا به اهداف دلخواهتان خواهید رسید .

یکی از فاکتورهای مهم برای دستیابی به موفقیت در مورد رشته ی ریاضی فیزیک کسب مهارت و علاقه در انجام کارهای فنی است دانش آموزان عزیز باید توجه داشته باشند اگر یکی از رشته های مهندسی را به عنوان آینده ی شغلی خود انتخاب نموده اید و برای رسیدن به آن تلاش می کنید حتما باید به انجام کارهای عملی و فنی علاقمند باشید زیرا رشته های مهندسی اغلب به تخصصی خاص در زمینه ای مشخص احتیاج دارند از این حیث اگر شما به انجام چنین کارهایی علاقمند نباشید در این حرفه مفید واقع نخواهید شد در حالت کلی دانش آموزان باید در انتخاب رشته دقت کافی را داشته باشند و تمام روحیات و جوانب شخصیتی خود را بسنجند و با توجه به آن وارد رشته تحصیلی به خصوصی شوند برای مثال اگر شما شخصی هستید که به صورت ذاتی از ارتفاع ترس دارید به هیچ عنوان نمیتوانید وارد رشته ی مهندسی عمران شوید ، یا اگر شرایط جسمی مناسب برای کار در معادن را ندارید به هیچ عنوان نباید ه امید مهندسی معدن وارد رشته ی ریاضی شوید و به تحصیل آن بپردازید زیرا در این صورت تنها پشیمانی نسیب شما خواهد شد،شاید در حین مطالعه ی این متن این فکر به ذهن شما خطور کند که اگر شرایط تا این حد ایده آل است چرا تعداد فارغ التحصیلان بیکار رشته های مهندسی تا این حد زیاد است و روز به روز در حال افزایش است ؟ برای پاسخ به این سوال باید موضوعی را مطرح کنیم که در مورد رشته های مهندسی بسیار قابل اهمیت است متاسفانه نظام آموزشی کشور ما بیشتر بر مبنای اصول و مبانی تئوری است که همین عامل باعث افزایش رشد بیکاری کشور می شود، دانشجویان رشته های مهندسی بیش از اینکه نیازمند مطالعه دروس تئوری باشند باید در زمینه ی عملی خود را قوی کنند البته قضایای تئوری نیز قابل اهمیت است اما بیشترین تاثیر را در رشته های مهندسی کارهای عملی دارد البته جای نگرانی وجود ندارد در این مورد نیز تلاش و پشتکار فرد است که چاره ی مشکلات می شود، اگرچه دانشگاه های سراسر کشور به مباحث عملی توجه چندانی ندارد اما دانشجویان می توانند زمانی را به یادگیری مباحث عملی خارج از محیط دانشگاه اختصاص دهند و برای این مورد انواع کلاس ها ، انواع کارآموزی ها را می توان به دانشجویان پیشنهاد داد تا بدین وسیله بتوانند به تقویت مهارت های عملی خود بپردازند.

موارد فوق الذکر در مورد رشته ی تجربی بسیار پررنگ تر هستند ، همه ساله رشته ی علوم تجربی بیشترین متقاضی کنکور را دارد و همه ساله افراد بسیاری در رقابت هستند تا بتوانند به رشته ی دلخواه خود دست یابند شاید بتوان با قاطعیت گفت افرادی که به دنبال انتخاب رشته ی تجربی هستند همواره پس ذهن خود به این فکر می کنند که بازار کار رشته های دانشگاه ی علوم تجربی بسیار بیشتر است و پس از اتمام دروس دانشگاهی خود حتما وارد بازار کار خواهند شد . دانش آموزان عزیز وقتی در حال انتخاب رشته ی دبیرستان هستید باید نهایت دقت خود را به خرج دهید و در مورد رشته ی انتخابی بیشترین دقت و تحقیق را داشته باشیدف در مورد رشته ی تجربی تمام مواردی که در قسمت فوق برای رشته ی ریاضی مطرح کردیم پررنگ تر خواهد شد دانش آموزان باید حتما سطح توانایی و روحیات خود را در نظر بگیرند و باتوجه به آن این رشته ی دبیرستانی را انتخاب نمایند معمولا افرادی که رشته ی تجربی را برای خود برمیگزینند برا یآینده ی خود مشاغلی همچون پزشکی ، دندانپزشکی ، داروسازی و… را در نظر دارند اما دانش آموز عزیز وقتی رشته ی تجربی را برای تحصیل انتخاب می کنید باید به این موضوع آگاه باشید که بیش از 80 در صد مطالبی که در مدت تحصیل خود میخوانید مربوط به آناتومی بدن انسان ها ، حیوانات ، گیاهان و… است فاغ از این مسئله که شما باید ذهنی قدرتمند در به خاطر سپردن مطالب مختلف داشته باشید باید بدانید از لحاظ روحی توان مشاهده اجزاء درونی موجودات مختلف را دارید در بسیاری از مواقع با افرادی مواجه می شویم که وقتی خون می بینند از حال می روند فرض کنید این شخص وارد یکی از رشته های پزشکی شود آیا این فرد می تواند در این زمینه فعالیت داشته باشد ؟ به همین جهت است که بارها متذکر شدیم که روحیات افراد مهم ترین تاثیر را در انتخابشان دارد و فرد باید با توجه به خلقیات خود وارد رشته تحصیلی گردد. از سمتی تمام رشته های پزشکی که در گروه پر درآمدترین مشاغل کشور هستند در زیرگروه رشته تجربی قرار دارند و فرد برای تضمین آینده شغلی خود وارد این رشته می گردد اما باید یک موضوعی را شفاف سازی کنیم هر رشته ی دانشگاهی ظرفیتی محدود دارد و بالطبع رشته های دانشگاهی پر طرفدار از جمله رشته های پزشکی در زمره ی پرطرفدارترین رشته و مشاغل می باشند اما این پر طرفدار بودن باعث شده است رقابت شدید بین افراد متقاضی ایجاد شود که از بین این افراد تنها تعداد اندکی به این رشته ها و مشاغل راه میابند. پس دانش آموزانی که به قصد رشته های پزشکی وارد رشته ی تجربی می شوند باید این نکته را به خاطر بسپارند که رقابت تنگاتنگی بین اعضای شرکت کننده وجود دارد البته اگر شخصی با علاقه و پشتکار برای هدف خود تلاش نماید قطعا به موفقیت دست خواهد یافت .

کدام را انتخاب کنم ؟

گاها با مواردی مواجه می شویم که شخص امتیازات لازم برای هر دو رشته ی ریاضی و تجربی را دارد و بر سر دوراهی می ماند که انتخاب رشته ی ریاضی صحیح تر است یا انتخاب رشته ی تجربی ؟

در این مواقع پیشنهاد میکنیم فرد به مشاوره تحصیلی مراجعه نماید تا تمامی جوانب سنجیده شود و او را در انتخابی صحیح راهنمایی سازد ، مهر اول به عنوان بهترین دبیرستان غیر انتفاعی در استان البرز که تنها دغدغه ی پیشرفت دانش آموزان در سطوح مختلف را دارد و برای محقق شدن این امر تمام مشکلات و موانع تحصیل دانش آموزان را بر طرف میساز برای جلوگیری از بروز مشکلات بعدی از قبیل تغییر رشته  دانش آموزان در سطوح مختلف ، پشیمانی و ندامت آنها و… تدبیری اندیشید و گروهی از متخصصین که شامل مشاوران و پشتیبانانی خبره است را جمع آوری نمود تا در این مواقع با استفاده از تجربه و علم خود بهترین راه را به دانش آموزان معرفی نمایند .

مشاوران کارآزموده مهراول در این مواقع با تست های مشخصی میزان علاقمندی دانش آموزان را می سنجند مهم ترین رکن موفقیت در هر حوزه میزان علاقمندی شخص است اگر انسان با علاقه وارد هر مسیری شود قطعا اشتیاق به خصوصی در موفقیت خواهد داشت و این اشتیاق باعث حرکت و پشتکار می شود ، انسان قادر است محال ترین کارها را انجام دهد اما این امر مستلزم علاقمندی است .

متاسفانه دانش آموزان بسیاری در این برهه از زندگی قدرت تشخیص علاقمندی های خود را ندارند و شاید بزرگ ترین آسیبی که در زندگی می بینند بخاطر همین عامل باشد، دانش آموز عزیز اگر شما هم فردی هستید که بر سر دوراهی انتخاب تجربی یا ریاضی مانده اید بهتر است کمی به خود و علاقمندی هایتان رجوع کنید تا بتوانید انتخابی درست داشته باشید و پس از طی چند سال به این نتیجه نرسید که انتخاب اشتباهی داشته اید.

شاید در این مورد لازم باشد موضوعی را مطرح کنیم دانش آموزان عزیز قطعا در این راه پر تنش با افکار متفاوتی مواجه می شوید و شاید در روز هزاران نفر با حرفهایشان سد راهتان شوند و افکار شما را متشنج نمایند در این مواقع باید بدانید این شما هستید که برای زندگی خود تصمیم می گیرید و باید تمام تلاش و نیروی خود را در راه رسیدن به اهدافتان به کار گیرید اگر در انتخاب و تصمیم خود اطمینان دارید و موفقیت خود را تنها در مسیری مشخص می دانید پیشنهاد می کنیم به حرف های اطرافیانتان بی اهمیت باشید و با ثبات و قدرت در میر موفقیتتان گام بردارید اگر مسیر موفقیت شما دشوار باشد تنها با تلاش هست که می توانید به اهدافتان دست یابد .

در انتخاب رشته ریاضی یا تجربی در درجه ی اول به علاقه و بعد از آن به تلاشتان رجوع کنید اگر این دو فاکتور فراهم باشد سایر موارد خود به خود به وجود خواهد آمد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *